10 redenen waarom vrouwen massaal fietsen

Twintig jaar geleden kon je de vrouwelijke deelnemers aan een fietstocht op één hand tellen, maar fietsende vrouwen zijn al lang geen zeldzaamheid meer. Vijf jaar geleden waren 5.685 vrouwen lid van Cycling Vlaanderen, goed voor 23% van het ledenbestand. We zitten nu al een poos voorbij de tienduizend vrouwelijke leden. Hoe komt dat?

1. Iedereen doet het

De pioniersjaren zijn al lang voorbij. Elke vrouw heeft wel een vriendin die verslaafd is aan haar fiets. En dat werkt als een ultrabesmettelijk virus.

2. Vrijheid

Ook in Vlaanderen was het lang niet evident voor vrouwen om te gaan fietsen. Want van fietsen werden vrouwen onvruchtbaar of –veel erger nog!- opgewonden. En verloor je door de schokken ook je maagdelijkheid niet? Dat vrouwen hebben doorgezet, verheft de fiets misschien wel tot het ultieme symbool van vrijheid. De Amerikaanse feministe Susan B. Anthony schreef het al in 1900: “De fiets heeft de vrouwen meer geëmancipeerd dan al het andere op de wereld.”

3. Rolmodellen

Media-aandacht is cruciaal voor de ontwikkeling van een sport. Dat er steeds vaker vrouwenwielrennen en veldrijdende dames op TV te zien zijn, doet de ontwikkeling van fietsen voor dames als breedtesport beslist goed.

4. Bekende vrouwen 'outen' zich

Saartje Vandendriessche sprak jaren geleden al haar liefde voor de fiets uit en ze inspireerde anderen met haar boek Het Vrouwelijk Verzet. In haar spoor klommen onder andere Roos Van Acker, Eva Daeleman en Annelies Rutten in het zadel.

5. Vrouwen verenigt u!

Vrouwen hebben, misschien nog meer dan mannen, iemand nodig om in gang te schieten. In plaats van achter een peloton heren aan te jakkeren, richten ze daarom steeds vaker specifieke damesfietsclubs op. 

6. Evenementen

Op elke cyclorit of mountainbiketocht duiken meer vrouwen op, maar daarnaast worden er ook specifieke organisaties ‘voorbehouden voor vrouwen’ op poten gezet.

7. Het juiste materiaal

Vrouwen fietsten lange tijd op afgedankte en/of omgebouwde herenfietsen. De fietsbranche heeft echter het commercieel potentieel van de fietsende vrouwen ontdekt en zowel wat de fietsen als wat de kleding betreft is het aanbod damesspecifieke spullen intussen enorm uitgebreid. Marketeers zijn trouwens maar wat blij met de fietsende vrouwen want vrouwen controleren 65% van het huishoudelijk budget.

8. Vrouwen en techniek

Bij de grote fietsfabrikanten en de fietskledingproducenten staan vrouwen aan het hoofd van de damesafdeling. Het resultaat is dat de damesfietsen en damesfietskleding honderd procent op de doelgroep is afgestemd. En dat maakt tijdens het fietsen wel degelijk een verschil.

9. Goed voor de lijn

Tijdens een enquête die fietstijdschrift Grinta! onder vrouwen verspreidde, gaf een kwart van de dames aan dat ze vooral fietsen om te vermageren. Per uur dat je fietst, verbruik je als vrouw snel tussen de zeshonderd en achthonderd calorieën, afhankelijk van de intensiteit. Alleen bij lopen en squashen verbrand je nog meer.

10. En zoveel meer

Of je nu fietst om even weg te zijn van de huiselijke drukte, je zorgen over het werk te vergeten, bij te kletsen met een vriendin, quality time te beleven met je man die vroeger altijd alleen ging fietsen, vrolijk te worden van dartele lammetjes die wegspringen als je voorbijfietst of een boost te geven aan je zelfvertrouwen door nagefloten te worden door mannelijke wielertoeristen: je kan 1001 redenen bedenken om te fietsen. Maar de voornaamste is genieten.

 

10 redenen waarom vrouwen massaal fietsen

Corona-virus: info fietsvakanties

Beste fietsvrienden, De Toerist Biking volgt alle berichten en wijzigingen voortdurend op. Als jouw geplande fietsvakantie noodgedwongen geannuleerd moet worden, ontvang je een persoonlijk mailtje. Hieronder een overzicht van de huidige stand van zaken:

Lees meer

Beschikbaarheid fietsvakanties 2020

Heb jij nog geen fietsvakantie geboekt voor dit najaar of dienden we je reis noodgedwongen te annuleren? Wees er dan snel bij, sommige reizen zijn namelijk al volzet! Bekijk hier een handig overzicht van de beschikbare fietsvakanties.

Lees meer

Verhoog je immuniteit voor de winter

Winter en ziekte gaan hand in hand ... of niet? Er zijn namelijk bepaalde maatregelen en voedingsgewoonten die je kan aanleren en die jouw immuunsysteem kunnen ondersteunen. En nee, je hebt geen hoop supplementen nodig! Een beetje extra gewicht in de winter kan dan weer geen kwaad.

Lees meer

Fietsers met een hart van goud voor dieren!

Je hebt het misschien al gehoord of gezien op onze social media of van andere deelnemers, maar onze fietsers zijn mensen met een hart van goud! Ze verdienen het dan ook om even vermeld te worden met hun heldendaad.

Lees meer

Extra fietsvakanties 2020

Door de grote vraag naar plaatsen voor onze nieuwe bestemming, hebben we een extra fietsvakantie naar de Algarve gelanceerd in het najaar! Maar ook in het voorjaar kan je nu inschrijven voor een fietsvakantie naar het prachtige Rosas!

Lees meer

Eten dat elke fietser in zijn (ijs)kast moet hebben

Tijdens een training verbrand je aardig wat kilocalorieën, waardoor de juiste voeding cruciaal is om je lichaam opnieuw van energie te voorzien. Zorg er dus voor dat je deze voedingsmiddelen zeker in huis hebt.

Lees meer

Studie bewijst: fietsen houdt je jong

Wij wisten het al langer, aan onze deelnemers te zien, maar nu is het ook bewezen...

Lees meer

Fietsers zijn betere autobestuurders

Een nieuw onderzoek toont een extra voordeel van het fietsen aan. In de auto merkten de testpersonen met fietservaring namelijk veel sneller obstakels en veranderingen in hun gezichtsveld op dan niet-fietsende bestuurders.

Lees meer

Sneller fietsen? Drink koffie!

Als het gaat over wielrennen en koffie lijkt één ding buiten kijf te staan: haast iedere renner houdt wel van een tas koffie. Het is niet alleen lekker, zo blijkt. De cafeïne heeft gunstige effecten op fietsers, maakt Zuid-Amerikaans onderzoek ons duidelijk.

Lees meer

Extra vakantie in ruil voor sporturen?

Hoe meer je fietst, hoe meer vakantie je krijgt. Klinkt te mooi om waar te zijn, maar dat is het niet. Scandinavische bedrijven geven extra vakantie in ruil voor sporturen.

Lees meer

Welke ijsjes zijn het best voor fietsers?

Bij de hoge temperaturen van de voorbije weken, eten we allemaal eens graag een ijsje! Maar welke kan je nu het best eten als fietser?

Lees meer

Wat eet je bij een bergrit?

Ze komen er weer aan: de mooie, uitdagende klimcyclo’s. Veel sportieve fietsers vragen zich af: wat eet ik eigenlijk bij zo’n tocht? Wij geven je alvast een handjevol tips mee.

Lees meer

Zo neem je scherpe bochten

Een bocht goed nemen, is meer dan enkel in je remmen knijpen en het stuur draaien. Hoe het niet moet, zie je in de video!

Lees meer

Wat te doen in Rosas

Wil je weten wat er allemaal te beleven valt in Rosas buiten het fietsen? Wij geven je een overzichtje van interessante activiteiten en vele andere bezienswaardigheden.

27 maart 2017

Lees meer

Wat en hoeveel drink je bij ritten in warme temperaturen?

Tijdens onze reizen kan het buitengewoon warm worden. Hoe pas je daar je drinkgewoonten tijdens de wielertritten op aan? Enkele weetjes en adviezen waar je hopelijk iets aan hebt.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x