8 tips om je MTB modderproof te maken

8 tips om je MTB modderproof te maken

Mountainbiken in de winter staat vaak synoniem met modder. Je fiets daaraan aanpassen is noodzakelijk als je ten volle wil blijven genieten van je ritten en van je fiets. Gedaan met glijden door die vuile, natte brij en met opgespatte brokken uit je ogen te spoelen, wij zetten je met deze tips op het juiste modderspoor.

TIP 1: ALLES BEGINT BIJ BANDEN
Echte modderbanden zijn onontbeerlijk in de winter. Vaak zie je mensen wegglijden bij het minste beetje Vlaamse modder, terwijl je weet dat met een agressievere noppenband die bocht vlot aan te snijden is. Hoe herken je een modderband? Wel, heb jij een band met veel lage noppen die dicht tegen elkaar staan? Dan heb je geen modderband en zoek je best naar iets met minder noppen die verder uiteen staan en hoger zijn. Vaak is zo'n band ook minder breed dan tegenwoordig in de mode is, meestal twee inch of minder.

TIP 2: VERLAAG JE BANDENDRUK
Heb je een echte modderband of niet, kies sowieso voor de laagst aanbevolen druk. Je kunt ook wat uitproberen voor je beslist wat de ideale bandendruk is, maar pomp geen drie bar in je banden. Met een zachtere band heb je meer grip, omdat de band platter op de grond wordt gedrukt en er meer bandoppervlakte contact maakt met de ondergrond.

Met minder druk maak je natuurlijk wel meer kans op een stootlek. Daarom kiezen veel MTB'ers voor tubeless. 

TIP 3: SPATBORDEN VERMIJDEN SPATTEN
Wie al ooit opspattende modder in zijn oog heeft gekregen, weet hoe belangrijk spatborden zijn. Ze komen in alle vormen, kleuren, maten en prijzen, dus keuze genoeg. Je hebt exemplaren die je stevig moet vastzetten en die er iets lomper uitzien, maar je hebt er ook die zich eenvoudig laten vastmaken en verwijderen. Belangrijk voor je eigen bescherming is dat je voorste spatbord zowel voor als achter je (verende) voorvork komt. Voor de bescherming van je zitvlak - opspattende modder zorgt voor nattigheid en een schurend effect - heb je dan weer een achterspatbord nodig dat dicht tegen je achterwiel zit. 

TIP 4: SLIJTVASTE REMBLOKKEN
Als je denkt aan onderdelen aan je MTB die aan slijtage onderhevig zijn, dan staan remblokken hoog op de lijst. Misschien heb je al gemerkt dat de standaard gemonteerde remblokken snel slijten als je enkele keren in de regen hebt gefietst. Die blokken met remoppervlakken van organische oorsprong zijn inderdaad gevoeliger. Monteer daarom in de winter metalen (gesinterde) remblokken. Die remmen misschien net een tikje minder (niet veel), maar slijten vooral een stuk minder snel. Zo vermijd je dat je halfweg de rit moet genieten van de klank van metaal op metaal, terwijl je bijna niet meer vertraagt.

TIP 5: BESCHERM JE FRAME
Deze tip neem je het best al meteen ter harte als je je nieuwe fiets pas hebt gekocht, maar ook een al gebruikte fiets kan ervan profiteren. Iedereen herinnert zich nog die eerste hartverscheurende krassen op de nieuwe lak doordat een kabel heeft geschuurd tegen het frame. Dat schuureffect wordt nog vergroot als er modder in het spel komt. Dat vermijd je simpel door op die contactpunten beschermstickers te kleven. BBB en Pro hebben courant verkrijgbare zelfkleefsets. Een grote, transparante klever onderaan je onderbuis is geen overbodige luxe, want die krijgt alle opspringende stenen te verwerken. Sommigen wikkelen zelfs bijna hun complete frame in beschermend stickermateriaal.

TIP 6: SPUITEN EN SMEREN
De basis is dat je jouw ketting goed gesmeerd houdt, want modder en regen spoelen de smering in snel tempo weg. Voor dergelijke omstandigheden kun je 'wet lube' gebruiken. Die olie voor nat weer houdt in principe vuil en modder minder vast, waardoor draaiende onderdelen zoals tandwielen, cassette en derailleurwieltjes minder slijten door dat vuil. Een piepende ketting is trouwens niet alleen vervelend en slecht voor je onderhoudsfactuur, je riskeert bovendien dat hij gewoon breekt midden in je rit. Dat heb je liever niet aan de hand.

Je ketting is niet het enige dat moet worden gesmeerd. Als je je fiets vaak afspuit na een vuile rit, kunnen bepaalde onderdelen 'droog' komen te staan. Gun daarom je derailleur (wieltjes), voorvork & pedalen ook wat lichte olie. Als je je frame inspuit met siliconespray kun je hem na een modderrit sneller schoon krijgen, omdat vuil zich minder goed kan vasthechten. Let wel op als je met de spuitbus in de aanslag staat dat je het goedje niet op ongewenste plekken - de remmen bijvoorbeeld - laat terechtkomen.

TIP 7: SNELLER OP ONDERHOUD
Als je vaak in vuile condities rijdt, moet je onherroepelijk vaker iets vervangen. Je ketting, cassette en remblokken moeten op tijd vernieuwd worden voor ze te versleten zijn en andere onderdelen negatief beïnvloeden. Als je zelf aan je fiets sleutelt, is het niet onverstandig om op regelmatige tijdstippen alle onderdelen op slijtage te controleren en bijvoorbeeld zadelpen of stuur te demonteren om te checken of ze niet vast zitten. Door inkomend water kan de montagepasta namelijk wegspoelen, waardoor die onderdelen zich vastzetten. Monteer ze terug met wat (carbon) montagepasta en je kunt weer zorgeloos op pad.

TIP 8: EEN PROPERE FIETS RIJDT LANGER BETER
Wie door de modder rijdt, moet na elke rit zijn fiets schoonmaken. Een zeepsopje, een spons en daarna alles schoonspoelen. Even drogen en de nodige onderdelen weer van de juiste smering voorzien. Zo eenvoudig is het. En geloof ons, een propere fiets rijdt echt beter. Trouwens, een vuile fiets is slecht voor de 'moral' - reden genoeg om nog eens met de vod over je trouwe tweewieler te gaan.

DENK OOK AAN JEZELF
Je fiets mag nu wel modderproof zijn, je zorgt best ook dat je zelf klaar bent voor wat vuil en nattigheid. Denk daarom aan een goed ademend regenjasje, als het effectief blijft regenen tijdens je rit, een goede regenbroek en waterdichte handschoenen en sokken. Echte winterschoenen zijn ideaal als het niet alleen modderig, maar ook koud is. En laat ook nooit je fietsbril thuis als je vertrekt voor een kruistocht door de modder, want je wilt niet thuiskomen met je ogen vol brokken vuil en modder. Wil je jouw trendy, dure bril niet onderwerpen aan die omstandigheden, gebruik dan je oude fietsbril en klik er de transparante lenzen in.

Contact

Ringlaan 38 - 3560 Lummen
biking@detoerist.be
T +32 13 52 28 18
F +32 13 52 34 55

Webdesign by

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

x