phone +32 13 23 00 01

Eten dat elke fietser in zijn (ijs)kast moet hebben

Tijdens een training verbrand je aardig wat kilocalorieën, waardoor de juiste voeding cruciaal is om je lichaam opnieuw van energie te voorzien. Zorg er dus voor dat je deze voedingsmiddelen zeker in huis hebt.

Tijdens een training verbrand je aardig wat kilocalorieën, waardoor de juiste voeding cruciaal is om je lichaam opnieuw van energie te voorzien. Zorg er dus voor dat je deze voedingsmiddelen zeker in huis hebt.

1.    Tomaten

Tomaten staan bekend om de antioxidant lycopeen: een stof die in verband wordt gebracht met een verkleind risico op bepaalde kankers. Maar dat is slechts één van de vele 'fytovoedingsstoffen' die tomaten bevatten. Zo vormen ze ook een goede bron van vele mineralen en vitaminen die handig van pas komen, zoals vitamine B6, die nodig voor is alle processen van de eiwitstofwisseling en productie van onder meer hormonen en bloedcellen. 

2.    Avocado's

Vet eten dat goed voor je is: zo kan je de avocado omschrijven. Deze vruchten bevatten veel mono-onverzadigde vetzuren en rond de 20 vitamines en mineralen die goed zijn voor onder meer je huid, ogen en immuunsysteem. Opmerkelijk is dat ze zelfs meer kalium - een mineraal dat krampen voorkomt - bevatten dan bananen. Bovendien verminderen ze zelfs spier- en gewrichtspijnen, omdat ze anti-inflammatoire eigenschappen hebben. Die eigenschappen zijn zo sterk dat ze zelfs artrose-symptomen bestrijden. Een andere bron van gezonde vetten is het chiazaad: een bron van fosfor, vezels, calcium en eiwitten. Drie eetlepels chiazaad leveren je al meer dan het dubbele van de omega 3-vetzuren in wilde zalm. Gewoon opletten dat je voldoende drinkt als je dit eet of het voldoende laat wellen, want chiazaad slorpt vocht op.

3.    Groene thee

Steeds meer sporters drinken groene thee en dat is niet vreemd. Naast de vele antioxidanten die groene thee bevat, toonde een studie van de University of Bimingham ook aan dat groenethee-extract de vetverbranding met 17% verhoogt tijdens matig-intensieve trainingen. Hieruit concludeerden de onderzoekers dat groene thee de vermoeidheid bij langere trainingen kan uitstellen. Een kopje koffie kan ook geen kwaad. De caffeïne geeft je een pre-workoutboost en bevordert dus je prestaties. Wetenschappelijke studies tonen ook aan dat koffie drinken voor een training de spierpijn erna reduceert.

 4.    Havermout

Als fietser ben je haast verplicht dit tijdloze superfood in huis te hebben. Sportdiëtisten raden aan dat bij duursporters ongeveer 60% van hun dagelijkse kilocalorieën uit koolhydraten moet komen om de prestatie te optimaliseren. Havermout is rijk aan vezels en heeft een lage glycemische index, waardoor je langdurig energie krijgt. Een studie aan de Penn University toonde aan dat je significant langer kan sporten na een oldschool ontbijtje met havermout dan ontbijten met voeding dat een lange glycemische index heeft, zoals gepofte rijst. Volkoren producten in het algemeen zijn een belangrijk onderdeel van het voedingspatroon van fietsers: je lichaam breekt complexe koolhydraten moeilijker af, waardoor energie meer verspreid vrijkomt . Kies dus voor volkoren brood, pasta of rijst - tenzij voor een training of wedstrijd. De vezels in die producten kunnen je darmproblemen geven.

5.    (Griekse) yoghurt

Yoghurt bevat calcium voor een goede botgezondheid en eiwitten voor spierherstel. Het bevat ook probiotica die instaan voor een goede darmgezondheid. De beste keuze voor de sporters qua yoghurts is toch de Griekse variant, omdat die nog meer eiwitten bevat - een ideale snack voor na je training dus. Een potje Griekse yoghurt is goed voor 13 gam eiwit en 40% van je dagelijkse hoeveelheid calcium. Gearomatiseerde yoghurt is misschien wel lekker, maar bevat vaak onnodig veel toegevoegde suikers. 

6.    Zwarte bonen

Zwarte bonen bevatten veel vezels, proteïnen en mineralen die je moeilijk op andere manieren binnenkrijgt. Ze bevatten de antioxidanten anthocyanen, die het risico op hartziekten en bepaalde kankers verkleinen. Belangrijk voor de fietser is dat ze ook een grote bron van magnesium zijn: een mineraal dat onder meer nodig is voor gezonde botten, lichaamseiwitten en een goede spierwerking. 

7.    Bananen

Natuurlijk kunnen we het lijstje niet afsluiten zonder hét voedingsmiddel voor de sporter. Bananen zijn een uitstekende bron van makkelijk verteerbare koollhydraten die je energie geven. Bovendien bevatten ze (net zoals avocado's) het mineraal kalium, dat zorgt voor een optimale spierfunctie en krampen voorkomt. Ook bevatten ze probiotica die ervoor zorgen dat alle andere voedingsstoffen beter geabsorbeerd worden.

Er zijn nog veel andere voedingsmiddelen waar je als fietser baat bij hebt, maar deze zeven zijn alvast een goed begin om standaard in je (ijs)kast te hebben.


Bron: sport.be 

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x