Eten dat elke fietser in zijn (ijs)kast moet hebben

Tijdens een training verbrand je aardig wat kilocalorieën, waardoor de juiste voeding cruciaal is om je lichaam opnieuw van energie te voorzien. Zorg er dus voor dat je deze voedingsmiddelen zeker in huis hebt.

1.    Tomaten

Tomaten staan bekend om de antioxidant lycopeen: een stof die in verband wordt gebracht met een verkleind risico op bepaalde kankers. Maar dat is slechts één van de vele 'fytovoedingsstoffen' die tomaten bevatten. Zo vormen ze ook een goede bron van vele mineralen en vitaminen die handig van pas komen, zoals vitamine B6, die nodig voor is alle processen van de eiwitstofwisseling en productie van onder meer hormonen en bloedcellen. 

2.    Avocado's

Vet eten dat goed voor je is: zo kan je de avocado omschrijven. Deze vruchten bevatten veel mono-onverzadigde vetzuren en rond de 20 vitamines en mineralen die goed zijn voor onder meer je huid, ogen en immuunsysteem. Opmerkelijk is dat ze zelfs meer kalium - een mineraal dat krampen voorkomt - bevatten dan bananen. Bovendien verminderen ze zelfs spier- en gewrichtspijnen, omdat ze anti-inflammatoire eigenschappen hebben. Die eigenschappen zijn zo sterk dat ze zelfs artrose-symptomen bestrijden. Een andere bron van gezonde vetten is het chiazaad: een bron van fosfor, vezels, calcium en eiwitten. Drie eetlepels chiazaad leveren je al meer dan het dubbele van de omega 3-vetzuren in wilde zalm. Gewoon opletten dat je voldoende drinkt als je dit eet of het voldoende laat wellen, want chiazaad slorpt vocht op.

3.    Groene thee

Steeds meer sporters drinken groene thee en dat is niet vreemd. Naast de vele antioxidanten die groene thee bevat, toonde een studie van de University of Bimingham ook aan dat groenethee-extract de vetverbranding met 17% verhoogt tijdens matig-intensieve trainingen. Hieruit concludeerden de onderzoekers dat groene thee de vermoeidheid bij langere trainingen kan uitstellen. Een kopje koffie kan ook geen kwaad. De caffeïne geeft je een pre-workoutboost en bevordert dus je prestaties. Wetenschappelijke studies tonen ook aan dat koffie drinken voor een training de spierpijn erna reduceert.

 4.    Havermout

Als fietser ben je haast verplicht dit tijdloze superfood in huis te hebben. Sportdiëtisten raden aan dat bij duursporters ongeveer 60% van hun dagelijkse kilocalorieën uit koolhydraten moet komen om de prestatie te optimaliseren. Havermout is rijk aan vezels en heeft een lage glycemische index, waardoor je langdurig energie krijgt. Een studie aan de Penn University toonde aan dat je significant langer kan sporten na een oldschool ontbijtje met havermout dan ontbijten met voeding dat een lange glycemische index heeft, zoals gepofte rijst. Volkoren producten in het algemeen zijn een belangrijk onderdeel van het voedingspatroon van fietsers: je lichaam breekt complexe koolhydraten moeilijker af, waardoor energie meer verspreid vrijkomt . Kies dus voor volkoren brood, pasta of rijst - tenzij voor een training of wedstrijd. De vezels in die producten kunnen je darmproblemen geven.

5.    (Griekse) yoghurt

Yoghurt bevat calcium voor een goede botgezondheid en eiwitten voor spierherstel. Het bevat ook probiotica die instaan voor een goede darmgezondheid. De beste keuze voor de sporters qua yoghurts is toch de Griekse variant, omdat die nog meer eiwitten bevat - een ideale snack voor na je training dus. Een potje Griekse yoghurt is goed voor 13 gam eiwit en 40% van je dagelijkse hoeveelheid calcium. Gearomatiseerde yoghurt is misschien wel lekker, maar bevat vaak onnodig veel toegevoegde suikers. 

6.    Zwarte bonen

Zwarte bonen bevatten veel vezels, proteïnen en mineralen die je moeilijk op andere manieren binnenkrijgt. Ze bevatten de antioxidanten anthocyanen, die het risico op hartziekten en bepaalde kankers verkleinen. Belangrijk voor de fietser is dat ze ook een grote bron van magnesium zijn: een mineraal dat onder meer nodig is voor gezonde botten, lichaamseiwitten en een goede spierwerking. 

7.    Bananen

Natuurlijk kunnen we het lijstje niet afsluiten zonder hét voedingsmiddel voor de sporter. Bananen zijn een uitstekende bron van makkelijk verteerbare koollhydraten die je energie geven. Bovendien bevatten ze (net zoals avocado's) het mineraal kalium, dat zorgt voor een optimale spierfunctie en krampen voorkomt. Ook bevatten ze probiotica die ervoor zorgen dat alle andere voedingsstoffen beter geabsorbeerd worden.

Er zijn nog veel andere voedingsmiddelen waar je als fietser baat bij hebt, maar deze zeven zijn alvast een goed begin om standaard in je (ijs)kast te hebben.


Bron: sport.be 

Eten dat elke fietser in zijn (ijs)kast moet hebben

Corona-virus: info fietsvakanties

Beste fietsvrienden, De Toerist Biking volgt alle berichten en wijzigingen voortdurend op. Als jouw geplande fietsvakantie noodgedwongen geannuleerd moet worden, ontvang je een persoonlijk mailtje. Hieronder een overzicht van de huidige stand van zaken:

Lees meer

Beschikbaarheid fietsvakanties 2020

Heb jij nog geen fietsvakantie geboekt voor dit najaar of dienden we je reis noodgedwongen te annuleren? Wees er dan snel bij, sommige reizen zijn namelijk al volzet! Bekijk hier een handig overzicht van de beschikbare fietsvakanties.

Lees meer

Verhoog je immuniteit voor de winter

Winter en ziekte gaan hand in hand ... of niet? Er zijn namelijk bepaalde maatregelen en voedingsgewoonten die je kan aanleren en die jouw immuunsysteem kunnen ondersteunen. En nee, je hebt geen hoop supplementen nodig! Een beetje extra gewicht in de winter kan dan weer geen kwaad.

Lees meer

Fietsers met een hart van goud voor dieren!

Je hebt het misschien al gehoord of gezien op onze social media of van andere deelnemers, maar onze fietsers zijn mensen met een hart van goud! Ze verdienen het dan ook om even vermeld te worden met hun heldendaad.

Lees meer

Extra fietsvakanties 2020

Door de grote vraag naar plaatsen voor onze nieuwe bestemming, hebben we een extra fietsvakantie naar de Algarve gelanceerd in het najaar! Maar ook in het voorjaar kan je nu inschrijven voor een fietsvakantie naar het prachtige Rosas!

Lees meer

Studie bewijst: fietsen houdt je jong

Wij wisten het al langer, aan onze deelnemers te zien, maar nu is het ook bewezen...

Lees meer

Fietsers zijn betere autobestuurders

Een nieuw onderzoek toont een extra voordeel van het fietsen aan. In de auto merkten de testpersonen met fietservaring namelijk veel sneller obstakels en veranderingen in hun gezichtsveld op dan niet-fietsende bestuurders.

Lees meer

Sneller fietsen? Drink koffie!

Als het gaat over wielrennen en koffie lijkt één ding buiten kijf te staan: haast iedere renner houdt wel van een tas koffie. Het is niet alleen lekker, zo blijkt. De cafeïne heeft gunstige effecten op fietsers, maakt Zuid-Amerikaans onderzoek ons duidelijk.

Lees meer

Extra vakantie in ruil voor sporturen?

Hoe meer je fietst, hoe meer vakantie je krijgt. Klinkt te mooi om waar te zijn, maar dat is het niet. Scandinavische bedrijven geven extra vakantie in ruil voor sporturen.

Lees meer

Welke ijsjes zijn het best voor fietsers?

Bij de hoge temperaturen van de voorbije weken, eten we allemaal eens graag een ijsje! Maar welke kan je nu het best eten als fietser?

Lees meer

10 redenen waarom vrouwen massaal fietsen

Twintig jaar geleden kon je de vrouwelijke deelnemers aan een fietstocht op één hand tellen, maar fietsende vrouwen zijn al lang geen zeldzaamheid meer. Vijf jaar geleden waren 5.685 vrouwen lid van Cycling Vlaanderen, goed voor 23% van het ledenbestand. We zitten nu al een poos voorbij de tienduizend vrouwelijke leden. Hoe komt dat?

Lees meer

Wat eet je bij een bergrit?

Ze komen er weer aan: de mooie, uitdagende klimcyclo’s. Veel sportieve fietsers vragen zich af: wat eet ik eigenlijk bij zo’n tocht? Wij geven je alvast een handjevol tips mee.

Lees meer

Zo neem je scherpe bochten

Een bocht goed nemen, is meer dan enkel in je remmen knijpen en het stuur draaien. Hoe het niet moet, zie je in de video!

Lees meer

Wat te doen in Rosas

Wil je weten wat er allemaal te beleven valt in Rosas buiten het fietsen? Wij geven je een overzichtje van interessante activiteiten en vele andere bezienswaardigheden.

27 maart 2017

Lees meer

Wat en hoeveel drink je bij ritten in warme temperaturen?

Tijdens onze reizen kan het buitengewoon warm worden. Hoe pas je daar je drinkgewoonten tijdens de wielertritten op aan? Enkele weetjes en adviezen waar je hopelijk iets aan hebt.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x