Verhoog je immuniteit voor de winter

Verkoudheid, keelpijn, loopneus, griep, ... Iedereen maakt het wel eens mee. Om diverse redenen kunnen we in de winter sneller ziek worden. Sporten is uiteraard goed voor je gezondheid, maar hard sporten onderdrukt je immuunsysteem, waardoor je vatbaarder bent voor infecties en ziekte. In de winter moet je dus extra opletten. Als je slecht eet tijdens deze periode, maar wel blijft trainen, pleeg je roofbouw op je lichaam. Dat kan dan gepaard gaan met een verminderde weerstand.

Je hebt het waarschijnlijk al honderd keer gehoord, maar een gezonde voeding is de basis voor een sterk immuunsysteem. Er zijn verschillende voedingsmiddelen en voedingsstoffen die essentieel zijn in het onderhouden van een gezond immuunsysteem. Denk maar aan vitamine C, vitamine E, zink, ijzer, selenium, probiotica, ... die jouw weerstand een boost geven. Maar laten we beginnen met enkele algemene tips om het immuunsysteem te beschermen:

  • Rook niet
  • Drink alcohol met mate
  • Slaap voldoende
  • Zorg voor een gezond gewicht
  • Probeer niet extreem veel af te vallen in de winter
  • Zorg voor een goed herstel na trainingen
  • Neem maatregelen om besmetting te voorkomen, zoals het regelmatig wassen van je handen en vlees telkens goed doorkoken
  • Eet een dieet rijk aan fruit, groenten en volkoren granen en laag in verzadigde vetten

Veel van de voedingsmiddelen die het immuunsysteem effectief beschermen tijdens de winter kennen we al, maar we geven er graag nog enkele extra:

- Citrusfruit is rijk aan vitamine C en helpt ons makkelijker te weerstaan aan een verkoudheid. Aangezien dat net in de winter het seizoensfruit is, kun je er zeker en vast gebruik van maken om je lichaam van de nodige vitamine C te voorzien. De bekendste zijn sinaasappelen, mandarijnen, limoen, citroen, pompelmoes,...

- Zowel in gefermenteerde melkproducten zoals yoghurt als in probiotische drankjes werden goede darmbacteriën aangetroffen. Zij verlagen het risico op koorts en griep aanzienlijk en helpen ons immuunsysteem om sterker te reageren tegen virale infecties. Neem dus gerust eens wat yoghurt bij het ontbijt, als dessert, als een gezond tussendoortje, maar ook als herstelvoeding gecombineerd met fruit.

- Zink, selenium en ijzer zijn drie belangrijke mineralen die ons immuunsysteem sterk ondersteunen. Je vindt ze in rood vlees, zeevruchten en noten. Vooral zink is tijdens de winter heel belangrijk vanwege zijn belangrijk aandeel in het voorkomen van verkoudheden en luchtweginfecties.

- Olie, avocado en vette vis bevatten vitamine E en gezonde vetten, wat noodzakelijk is om je immuunsysteem sterk te houden. Vitamine E verhoogt T-celactiviteit en helpt bij de productie van antilichamen, terwijl gezonde vetten de activiteit van fagocyten (de witte bloedcellen die bacteriën opnemen, red.) verhoogt.


- Vitamine D is van bijzonder belang voor atleten tijdens trainingsperiodes. Ze beïnvloedt in sterke mate onze skeletspieren voor een optimale eiwitsynthese, speelt een rol bij botdichtheid, ontsteking en herstel, en versterkt dus in het algemeen ons immuunsysteem. Een tekort aan vitamine D wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op luchtweginfecties. Vitamine D komt in twee vormen voor en wordt voornamelijk aangemaakt in de huid onder invloed van zonlicht. In de winter is er minder zonlicht en bovendien staat de zon in onze streek niet hoog genoeg. Voedingsmiddelen zoals vette vis, volle zuivel, eidooiers, boter en margarine bevatten ook vitamine D, maar een fietsstage in zonnigere oorden is efficiënter.

- Wat velen niet weten, is dat knoflook en ui onze belangrijkste afweercellen stimuleren. Deze eigenschappen zijn te danken aan het gevolg van zwavelverbindingen in knoflook en ui. Daarnaast bevat knoflook ook nog een stof (allicine) die infecties gaat bestrijden. Voeg dit dus gerust toe aan stoofpotjes, vleesgerechten, soepen, ...

- Water drinken helpt ons lichaam om een beter evenwicht in de vochthuishouding te vinden, waardoor afvalstoffen vlotter afgevoerd worden.

Spijtig genoeg is er geen enkel voedingsmiddel dat ons beschermt tegen alle ziektes, maar er zijn er wel enkele die ons immuunsysteem een extra steun kunnen bieden. Je eet tijdens de winter beter iets te veel dan te weinig. Je hoeft geen vijf kilo aan te komen, maar je mag gerust wel een kleine reserve opbouwen om de wintermaanden goed door te komen. Uiteraard is dat wel afhankelijk van hoeveel vetreserve je al hebt. De extra reserve wordt beter aangevuld door gezonde voeding en beperk je best tot een à twee kilo als je al een laag vetpercentage hebt.

Zorg dus voor voldoende variatie in verse groenten, fruit en volkorenproducten en beperk zoveel mogelijk bewerkte voedingsmiddelen, alcohol en verzadigde vetten, aangezien die ons immuunsysteem onderdrukken. Supplementen kunnen in bepaalde situaties nodig zijn, maar in de meeste gevallen kunnen ze gezonde, gevarieerde voeding niet vervangen.


Bron: cycling.be

Verhoog je immuniteit voor de winter

Corona-virus: info fietsvakanties

Beste fietsvrienden, De Toerist Biking volgt alle berichten en wijzigingen voortdurend op. Als jouw geplande fietsvakantie noodgedwongen geannuleerd moet worden, ontvang je een persoonlijk mailtje. Hieronder een overzicht van de huidige stand van zaken:

Lees meer

Beschikbaarheid fietsvakanties 2020

Heb jij nog geen fietsvakantie geboekt voor dit najaar of dienden we je reis noodgedwongen te annuleren? Wees er dan snel bij, sommige reizen zijn namelijk al volzet! Bekijk hier een handig overzicht van de beschikbare fietsvakanties.

Lees meer

Fietsers met een hart van goud voor dieren!

Je hebt het misschien al gehoord of gezien op onze social media of van andere deelnemers, maar onze fietsers zijn mensen met een hart van goud! Ze verdienen het dan ook om even vermeld te worden met hun heldendaad.

Lees meer

Extra fietsvakanties 2020

Door de grote vraag naar plaatsen voor onze nieuwe bestemming, hebben we een extra fietsvakantie naar de Algarve gelanceerd in het najaar! Maar ook in het voorjaar kan je nu inschrijven voor een fietsvakantie naar het prachtige Rosas!

Lees meer

Eten dat elke fietser in zijn (ijs)kast moet hebben

Tijdens een training verbrand je aardig wat kilocalorieën, waardoor de juiste voeding cruciaal is om je lichaam opnieuw van energie te voorzien. Zorg er dus voor dat je deze voedingsmiddelen zeker in huis hebt.

Lees meer

Studie bewijst: fietsen houdt je jong

Wij wisten het al langer, aan onze deelnemers te zien, maar nu is het ook bewezen...

Lees meer

Fietsers zijn betere autobestuurders

Een nieuw onderzoek toont een extra voordeel van het fietsen aan. In de auto merkten de testpersonen met fietservaring namelijk veel sneller obstakels en veranderingen in hun gezichtsveld op dan niet-fietsende bestuurders.

Lees meer

Sneller fietsen? Drink koffie!

Als het gaat over wielrennen en koffie lijkt één ding buiten kijf te staan: haast iedere renner houdt wel van een tas koffie. Het is niet alleen lekker, zo blijkt. De cafeïne heeft gunstige effecten op fietsers, maakt Zuid-Amerikaans onderzoek ons duidelijk.

Lees meer

Extra vakantie in ruil voor sporturen?

Hoe meer je fietst, hoe meer vakantie je krijgt. Klinkt te mooi om waar te zijn, maar dat is het niet. Scandinavische bedrijven geven extra vakantie in ruil voor sporturen.

Lees meer

Welke ijsjes zijn het best voor fietsers?

Bij de hoge temperaturen van de voorbije weken, eten we allemaal eens graag een ijsje! Maar welke kan je nu het best eten als fietser?

Lees meer

10 redenen waarom vrouwen massaal fietsen

Twintig jaar geleden kon je de vrouwelijke deelnemers aan een fietstocht op één hand tellen, maar fietsende vrouwen zijn al lang geen zeldzaamheid meer. Vijf jaar geleden waren 5.685 vrouwen lid van Cycling Vlaanderen, goed voor 23% van het ledenbestand. We zitten nu al een poos voorbij de tienduizend vrouwelijke leden. Hoe komt dat?

Lees meer

Wat eet je bij een bergrit?

Ze komen er weer aan: de mooie, uitdagende klimcyclo’s. Veel sportieve fietsers vragen zich af: wat eet ik eigenlijk bij zo’n tocht? Wij geven je alvast een handjevol tips mee.

Lees meer

Zo neem je scherpe bochten

Een bocht goed nemen, is meer dan enkel in je remmen knijpen en het stuur draaien. Hoe het niet moet, zie je in de video!

Lees meer

Wat te doen in Rosas

Wil je weten wat er allemaal te beleven valt in Rosas buiten het fietsen? Wij geven je een overzichtje van interessante activiteiten en vele andere bezienswaardigheden.

27 maart 2017

Lees meer

Wat en hoeveel drink je bij ritten in warme temperaturen?

Tijdens onze reizen kan het buitengewoon warm worden. Hoe pas je daar je drinkgewoonten tijdens de wielertritten op aan? Enkele weetjes en adviezen waar je hopelijk iets aan hebt.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x