phone +32 13 23 00 01

Wat en hoeveel drink je bij ritten in warme temperaturen?

Tijdens onze reizen kan het buitengewoon warm worden. Hoe pas je daar je drinkgewoonten tijdens de wielertritten op aan? Enkele weetjes en adviezen waar je hopelijk iets aan hebt.

Tijdens onze reizen kan het buitengewoon warm worden. Hoe pas je daar je drinkgewoonten tijdens de wielertritten op aan? Enkele weetjes en adviezen waar je hopelijk iets aan hebt.

Om optimaal te kunnen blijven presteren, moet je 60 tot 70 gram aan suiker per uur opnemen. Bij warm weer kies je best voor een licht hypotone dorstlesser. Iedere halve liter daarvan bevat ongeveer 30 gram suiker. Als het niet lukt om binnen een uur een liter drank op te nemen, kun je het beste kiezen voor een energiereep of -gel.

Om maagproblemen te voorkomen, kan je best een dorstlesser nemen die niet te zuur is. Voldoende elektrolyten (vooral het zout) hebben een gunstig effect. Ze zorgen dat het vocht goed opgenomen en vastgehouden wordt.

Bij extreme hitte drink je best ongeveer anderhalf keer zoveel als dat je aan zweet verliest (ongeveer één liter per uur). Neem bij voorkeur grote slokken per keer. Als je frequent kleinere slokjes neemt, wordt de maag minder goed geprikkeld. Daardoor verloopt de maagontlediging trager.

Hoe hoger de temperatuur, hoe meer je moet drinken. Het is wetenschappelijk aangetoond dat 2 procent vochtverlies al leidt tot prestatievermindering.

De vochtbalans in je lichaam kun je controleren aan de hand van de kleur van je urine. Een heldere kleur betekent een goede vochtbalans. Donkere urine duidt op enige mate van uitdroging; drink wat extra.

Tenslotte, hoe lekker het misschien ook is om na een rit in de warmte een biertje te drinken, probeer het te vermijden. Het is belangrijk dat je je vochtbalans na de inspanning weer omhoog helpt. Alcohol heeft juist het omgekeerde effect. Wil je toch een biertje, neem dan eerst een recuperatiedrank.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x